tirsdag 30. juni 2009

SØSTERKAKE - TYPISK SØRLANDSK ♥♥♥
Litt Historie :
Det finnes dusinvis av oppskrifter på Søsterkake.

Mange påstår at Søsterkake var den første gjærbaksten
som kom til Skandinavia.
Under sjøfartsperioden på 1800-tallet i Tvedestrand,
(min kjære fars fødeby)
var det på moten å sende unge jenter til
Nederland for å gå i lære som tjenestepike

Navnet på gjærbaksten stammer sannsynligvis fra den nederlandske havnebyen Soester .

♥ Søsterkake♥
♥ 100 g meierismør
♥ 3 dl melk
♥ 50 g gjær
♥ 1 liter hvetemel
♥ 1 dl sukker
♥ 2 ts malt kardemomme
♥ 100 g rosiner



FREMGANGSMÅTE:
(1 formkake)

♥Smelt smøret og bland inn melken. ♥Rør gjæren ut i lunken væske. ♥Bland i alt det tørre og rør til en jevn deig.♥ La deigen heve på et lunt sted og tilsett rosinene. ♥Deigen skal være forholdsvis klisset.♥ Derfor blir den heller ikke eltet, og også stekt i form. ♥Bruk en avlang kakeform ca 1 1/2 liter.

♥Hell røren i godt smurt kakeform og etterhev ca 10 minutter. Stek kaken pent gyllen ved 200 C i ca 45 minutter.


uendelige serveringstips,kun fantasien begrenser deg

♥ nystekt søsterkake eau naturelle
♥ noen har meierismør og sukker på
♥ andre meierismør alene
♥har hørt om meierismør/kveifjordsmør ,brunost og rørte jordbærsyltetøy
♥ elvis & min venninne Rina ville nok ha likt peanøttsmør og bringebærsyltetøy

1 kommentar:

  1. Det har jeg aldri prøvd meg på, men det var veldig fristende med en nostalgisk sørlandsdrøm. Lærte noe gjorde jeg jo også ! Takk :) ♥♥♥

    SvarSlett